Aktuellt

Från en föreställning

Kategori

Produktioner

Tidigare projekt

BOOSTA 2025

Nya radioberättelser - Inte som andra

Vem är speciell eller annorlunda? De Profundis Teater och Folkteatern Gävleborg presenterar fem radioberättelser, baserade på intervjuer med människor i vårt närområde. Här hörs bl.a. en förlamad kvinna och en strömmingsfiskare. En f.d. nynazist och en kvinna som varit prostituerad i Gävle. Och här finns personer som drömmer om ett radikalt annorlunda samhälle.

Vår manusförfattare Max Hebert har under flera år samarbetat med verksamheter som möter olika typer av utanförskap - han har bl.a. drivit projekt på Gävleanstalten och på en dagverksamhet för personer med funktionsnedsättningar. Nu har han istället undersökt hur man når människor utanför sådana sammanhang. Genom att bl.a. sätta upp lappar på anslagstavlor och skicka ut efterlysningar på sociala medier har han kommit i kontakt med personer som själva ser sig som speciella och udda, eller som beskrivs så av andra.

Pjäserna sänds på P4 Gävleborg på tisdagar strax efter kl 10, med start den 4/2. Pjäserna går också att lyssna på via Sveriges Radios hemsida.

Ett Maskrosbarns Försvarstal

Ett Maskrosbarns Försvarstal - Spelas i Gävle 24 & 25 feb

Till nypremiären: Vad händer om berättelsen framförs av en manlig skådespelare?. Ett Maskrosbarns Försvarstal är en monolog som bygger på Emilias uppväxt med "Gävles största knarkkung". Om att växa upp med både vuxna och ett samhälle som sviker. Om en ständig kamp i skuld, skam, längtan och hopp. Om en vilja att förstå, gå vidare, hitta någon slags frihet och ett sätt att fungera.

Föreställningen hade premiär 5 mars 2024. Under februari, mars och april 2025 spelas den nu runt om i Sverige - och inför denna turné testar vi ett nytt grepp, vad händer med berättelsen om den framförs av en manlig skådespelare? Ganska mycket ska det visa sig… En pjäs om känslomässig ensamhet och explosivitet. En pjäs om en av alla killar med trasig bakgrund och osäker framtid.

Vill du att föreställningen ska komma till din skola, arbetsplats, kulturhus, utbildningscenter, idrottsförening eller något annat forum där "Ett Maskrosbarns Försvarstal" skulle passa? - Hör av dig så lägger vi till det i turnéplanen!

Regi: Reine Lööf

Manus: Manda Stenström

Producent: Sarah Stenberg

Kostym och grafisk design: Sabah Ejaz

Scenograf: Lars Jansson

Ljuddesign/Musik: Viktor Zeidner

Skådespelare: Robin Fajardo.

Turnéledare och teknik: Simon Oscarsson.

Pris: 6000kr ex moms

Informationsblad

BOOSTA 2025

Boosta 2025

De Profundis teater hoppas på att möta andra som vill!! Snart är det dags för ”Boosta 2025”. Där vill och hoppas vi på att få möta dig som på olika sätt driver eller vill driva förändringsprocesser och som värderar demokrati och solidaritet högt. Vår vilja med forumet är att vi möts, inspireras, samtalar och tränar ihop. Ett forum där vi med konst, bildning och fredsaktivism samlar mod och kraft för att gå vidare. Vi har bjudit in spännande föreläsare, pedagoger, talare, inspiratörer. Vi har glädjen att visa viktig och relevant scenkonst, film… Hoppas vi möts där.

Vill du som företag eller organisation komma, eller skicka några anställda? Hör av er för paketpris!

Biljetter hittar ni här.

Hulda

Hulda - En 86-årings tankar om bergsbestigning

Margit är 86 år, och när vi först möter henne tar hon sina första steg in i sin nya lägenhet. Hennes man har avlidit, hon har lämnat det hus som varit deras hem i 56 år. Hon står bland flyttkartonger och försöker förstå hur hon ska fortsätta. En dokumentär ekar i hennes minne - om Hulda Crooks som är 91 år och bergsklättrare. “Jag är ju bara 86” säger hon precis innan hemtjänsten knackar på dörren.

“Hulda - En 86-årings tankar om bergsbestigning” bygger på samtal och workshops med äldre människor. Det är en pjäs om kamp, försoning och dans på Folkets Park. Om rädslan för slutet och den stora drömmen om att klättra i berg.

I rollerna: Jessica Gustafsson och Robin Fajardo

Regi: Reine Lööf

Manus: Max Hebert

Scenografi: Sabah Ejaz

Koreografi: Sarah Stenberg

Spelas mellan: 17 nov- 6 dec

Biljetter

Helt Privat

SÄSONGSSTART FÖR HELT PRIVAT!

Vi är tillbaka! Det är med stor glädje vi kickar igång en ny säsong av Helt Privat, där vi får dyka ner i personliga berättelser och möta fantastiska människor som delar sina liv med oss.

Nyhet för i år: Helt Privat sker på ONSDAGAR!

Men som alltid ses vi på samma plats, Musikhuset, och samma tid, kl. 19.

Första tillfället är redan onsdagen den 29:e januari!

Välkomna till en ny säsong – Vi ser fram emot att möta er alla i detta rum där det personliga och privata får ta plats på scenen.

Biljetter köper ni här!

VI SES!

Ett kollage med röd bakgrund

Gästscen

Vi vill skapa en gästscen som ger fantastiska sceniska ögonblick och samtidigt möjliggör förändring. Vi vill lyfta relevanta och viktiga teman och vi sträva efter kvalité och en intressant estetik. Formen för detta kan vara alltifrån föreläsningar till scenkonst.

Om ni har tips, tankar och idéer på vad ni tycker ska hända på vår gästscen så kontakta gärna oss.

Jag är en människa

Jag är en människa

När vi på “De Profundis teater” skulle välja en första akt till vår gästscen föll valet ganska enkelt på Annica Carlsson Bergdahl och hennes projekt “Jag är en människa”. Vi har följt och imponerats av Annicas arbete med “Vi som arbetar med våra kroppar” som landade i en formidabel succé som gav röst åt en grupp som sällan får plats i media eller i våra kulturella rum. Den hade sin premiärvisning på Länsmuseet i Gävle mitt under pandemin. Annica har en osviklig lust och förmåga att ge oss chansen att komma närmare varandra genom sina verk.

En humanportal till insikten om att vi alla är människor. I detta fall i “Jag är en människa” med röster från kvinnor som sitter i fängelset. Hon är en kraft som behövs i dagens kulturstämning som separerar och dömer. Vi välkomnar Annica tillbaka till Gävle nu tillsammans med pianisten Ida Gillner och vi välkomnar vår publik till en finstämd föreställning om människan, om dig och om oss.

Läs mer

Faysa Idle

Den 5-6 november presenterar De Profundis Teater stolt Faysa Idle och hennes poesi

I ett möte med Gävlemusikern och producenten Emma Sörensen. En kväll om gängvåld, kärlek och andra känslor. Faysa växte upp i Tensta och har förlorat både vänner och familjemedlemmar i det svenska gängkriget. Idag verkar hon som poet och kreatör.

År 2023 publicerades hennes första bok, “Ett ord för blod”, som är baserad på Faysas egen berättelse och poesi, skriven i samarbete med Daniel Fridell och Theodor Lundgren. I boken beskriver hon sin uppväxt i en miljö präglad av kriminalitet, där hon förlorade både en bror och flera nära vänner till våldet.

Den 24 februari 2024 hade Faysa premiär på sin poesiföreställning "Allt som glimmar är inte guld" på Södra Teatern i Stockholm.

Den Stora Bokcirkeln – Vårt Enda Liv

Den Stora Bokcirkeln – Vårt Enda Liv

Under hösten 2021 och våren 2022 träffades grupper inom Stockholms Stadsmission för att diskutera Martin Hägglunds bok ”Vårt enda liv – Sekulär tro och andlig frihet” under ledning av teaterregissör Reine Lööf. Samtalen transkriberades och låg till grund för föreställningens manus, skrivet av Stina Oscarson.

På scenen möttes skådespelare och deltagare från samtalsgrupperna i ett dansant körverk om livet. Martin Hägglund har nått stor internationell framgång med sin bok Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet som på ett revolutionerande sätt dissekerar vårt sätt att leva, förutsättningarna för ett kapitalistiskt samhälle och hur den omsorg vi hyser om levande ting förutsätter en sekulär tro. I boken diskuterar Hägglund frågor som; vad är viktigt, och vad ger värde till våra liv? Är den kapitalistiska ordningen, där vår tid har ett pris, det bästa sättet att organisera vårat samhälle och kan man hysa omsorg om andra levande ting om detta liv bara är ett väntrum till evigheten? Med sitt sommarprat 2020, nådde Hägglund en bred publik och hans resonemang är en fantastisk grund för diskussioner om hur vi vill att vårt samhälle ska utvecklas. Det finns dock stora grupper som berörs av samhällets organisation utan att ha en given plattform för att nå ut, eller diskutera dessa frågor. ”Genom samarbetet med Stockholms Stadsmission kom vi i kontakt med människor som ville dela sina berättelser med oss. Det vi gestaltade i pjäsen var deras fria associationer kring Hägglunds resonemang och om sina egna liv” ( Reine Lööf, regissör).

Regi: Reine Lööf

Manus: Stina Oscarson

Scenografi, kostym, ljusdesign: Lars Jansson

Koreograf: Erika O’Neill

Kompositör: Rikard Borggård

Foto: Hans Malm

: Sarah Stenberg

Marknad: Åsa Brittsten

Producent: Jenny Lampa

Förlaga: ”Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet” av Martin Hägglund (Volante, 2020)

Översättning: Andreas Vesterlund

Ensemble

David Weiss

Laila Wahl

Jessica Gustafsson

Birgitta Svanberg

Anders Winblad Zentio

Mikael Pöysti

Dag Elfgren